پخش زنده
امروز: -
مصرف سبزیجات فواید بسیاری برای بدن دارد و اغلب افراد نیز تنها از مزایای خوردن سبزیجات مطلع هستند، در حالی که زیاده روی در مصرف سبزیجات عوارضی را به همراه دارد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ مرکز سمنان ، همانطور که خوردن چربی، قند یا سدیم بیش از حد عوارضی، چون دیابت، بیماریهای قلبی و. را به همراه دارد، باید در مصرف سبزیجات هم احتیاط لازم را به عمل آوریم، زیرا عواقب خاص خودش را به همراه دارد. در این قسمت از بهداشت و سلامت نمناک درباره این موارد توضیح بیشتری خواهیم داد.
عوارض جانبی مصرف زیاد برخی از سبزیجات
برخی از سبزیهایی که خوردن بیش از حد آنها عوارض جانبی را به همراه دارد، عبارتند از:
سبزیجات کنسروی
سبزیجات دارای خواص بسیار زیادی هستند، اما زمانی که به صورت کنسرو شده تولید میشوند میزان ویتامین آنها کاهش پیدا کرده و نمک قند و مواد نگهدارنده و افزوده میشود بنابراین تا حد ممکن از مصرف سبزیجات کنسروی اجتناب کنید و اگر مجبور به مصرف آنها بودید، حتما کنسروی را انتخاب کنید که برچسب "فاقد نمک" را داشته باشد.
کرفس
کرفس یک نوع سبزی کم کالری و سرشار از فیبر است که استفاده بیش از حد از آن باعث مشکلات گوارشی و تحریک معده میشود. حتی گاها مشاهده شده است که اختلالات هورمونی را هم به همراه داشته است.
کلم بروکسل
مصرف بیش از حد کلم بروکسل ممکن است باعث دل درد و تورم شکم شود و از آنجا که حاوی قند است، دیر هضم و بد هضم است و باعث تولید گاز بسیار زیادی خواهد شد که سولفات مسئول بوی این گازها است.
اسفناج
اسفناج سرشار از ویتامین آ و ث است و خواص آنتی اکسیدانی دارد، بنابراین یکی از سبزیجات بسیار مفید برای بدن است. اگر اسفناج غیر ارگانیک مصرف کنید ممکن است آفت کشهای روی آن همچنان باقی مانده باشند و وارد بدن شده و عوارض جانبی بیش از حد را به دنبال داشته باشد.
ذرت
همان طور که قبلاً گفته شد سبزیجاتی که داخل قوطی قرار میگیرند، از میزان ویتامین آنها کم شده و نمک، سدیم و مواد نگهدارنده افزوده میشود. ذرت نیز از همین دسته سبزیجات است که بر اثر تغییرات ژنتیکی سرشار از پروتئین شده است. این مسئله باعث بروز مشکلاتی اعم از عدم تحمل مواد غذایی و واکنشهای آلرژیک میشود بنابراین این را هم در نظر بگیرید که ذرت سرشار از قند است و در مصرف آن تعادل را رعایت کنید.
فلفل دلمهای
فلفل دلمهای سرشار از آب است و جزء خانواده سیب زمینی، گوجه فرنگی و بادمجان به حساب میآید که تمام این سبزیجات حاوی سولانین هستند و میزان بالای این ماده به عنوان یک آلکالوئید سمی شناخته میشود. اگر این سبزیجات پخته شوند، سموم آن را از بین میبرد، اما در صورتی که خام و بیش از حد و با معده خالی مصرف شود، باعث درد معده و مشکلات گوارشی خواهد شد.
کلم بروکلی
کلم بروکلی سرشار از ویتامین ب، ث و مس است و همچنین دارای خواص آنتی اکسیدانی بالایی است، اما در افرادی که دارای دستگاه گوارشی حساس هستند، باعث بروز نفخ و باد شکم شان خواهد شد. در این صورت علاوه بر ایجاد ناراحتی معده و تورم شکم، گاز نیز ایجاد میکند و در نتیجه حتماً در مصرف کلم بروکلی تعادل را رعایت کنید و از مصرف بیش از حد آن اجتناب کنید.
نخودفرنگی
نخود فرنگی جز سبزیجات نشاستهای محسوب میشود. این نخودها شاخص گلیسمی بالایی دارند و خیلی سریع قند خون را افزایش میدهند که این اتفاق منجر به چاقی و احساس گرسنگی زود هنگام درست بعد از مصرف غذا میشود، بنابراین اگر سوخت و ساز بدنتان کم است و تحرک زیادی هم ندارید حتما در مصرف این گروه از سبزیجات احتیاط کنید.
فیبر بسیار زیادی دارند
طبق دستورالعملهای موسسه ملی بهداشت، باید روزانه حدود ۲۵ گرم فیبر دریافت کنید. یک فنجان سبزیجات (البته به نوع سبزیجات نیز بستگی دارد) به طور متوسط دارای ۸ گرم فیبر است که چهار فنجان تقریبا مناسب است. یک کاسه نسبتا کوچک، تقریبا به اندازه همان سه الی چهار فنجان است.
گفته میشود که خوردن بیش از مقدار توصیه شده فیبر مشکلی به همراه نخواهد داشت، اما نباید این مقدار کمتر از حد شود. بسیاری از افراد روزانه بیش از ۲۵ گرم فیبر میخورند بدون این که عواقبی را تجربه کنند.
اما مشکل از آن جایی شروع میشود که معده تحمل این مقدار فیبر را نداشته و منجر به ناراحتی گوارشی، گاز معده، نفخ و یبوست شدید میشود. همچنین ممکن است باعث کمبود مواد مغذی نیز شود. وقتی معده به شدت مشغول پردازش و هضم تمامی سزیجات است دیگر توانایی جذب سایر مواد مغذی را ندارد. از این جهت مصرف بیش از حد سبزیجات میتواند مانع جذب سایر مواد مغذی نیز باشد.
پوست شما نارنجی میشود
در مطلب " این تغییر پوست از عوارض مصرف زیاد سبزیجاته! " در این باره گفتیم و دانستید که بسیاری از سبزیجات حاوی کاروتنوئید هستند و این ترکیب نارنجی رنگ موجود در گیاهان میتواند برای بینایی شما بسیار مفید باشد، با این حال دریافت بیش از حد این ماده و گردش آن در خون ممکن است که بر روی رنگ پوست تاثیر بگذارد. این تغییر رنگ پوستی (تبدیل پوست به رنگ نارنجی) موقتی بوده و در واقع مضر نیست فقط ظاهر ناخوشایندی دارد که یکی از عوارض محسوب میشود.
سبزیجات هم تا یک حدی برای بدن مفید هستند. بدن فقط میتواند مواد مغدی مشابه را در یک زمان فراوری کند. همانطور که مصرف زیاد مولتی ویتامینها تا یک جایی اثر دارند، مصرف زیاد سبزیجات هم این گونه است.